KäsikirjoitusKäsikirjoitus
TKTO ARL12


Meri vie

1.       Insertti
2.       Aloitus
3.       Käännekohta
4.       Odotus
5.       Loppukohtaus
6.       Lopputekstit


1.      Insertti

Kuvataan liukuna koko elokuvan miljöö; 3 sek ennen nimeä
          talo
          kallio
          meri
          majakka?
Musiikki neutraalia, rauhallista, ei iloista muttei surullistakaan.
Elokuvan nimi feidautuu valkoisena, paksuna tekstinä ruutuun kuvan päälle, esim.


Nimi näkyvissä 5 sekuntia, feidaus, jonka jälkeen hiljalleen feidaus mustaan.


2.      Ensimmäinen kohtaus

Miehen ja naisen elämää ennen käännekohtaa. Musiikki onnellista, iloista ja pirteää, melko vauhdikasta. Kuvaa kulloistakin tapahtumaa.

A)     Kohtaus, jossa esitellään hahmot. Nainen ensin? Millainen persoona? Mies tulee kuvioihin ja heti ilmennetään sitä, että he ovat aviopari.
B)     Nimikirjainten kaivertaminen lahonneeseen puuhun kalliolla. Onnellinen muisto. Nimikirjaimet?
C)     Kukkien istutusta, talossa oleilua, taulun suoristus, leikkimielinen hippaleikki.
D)     Epäonnekas sattuma, esimerkiksi kaatuminen. Osoitetaan, kuinka toinen rakastaa toista.

3.      Käännekohta:

A)     Sisätilat. Onni jatkuu, kunnes ovelta kuuluu uhkaavaa pauketta. Nainen pelästyy, taulu putoaa tai kynttilä kaatuu. Musiikki hiljenee ennen pauketta, ja muuttuu pelottavammaksi.

      Molemmat menevät ovelle, ja yhdessä he lukevat kirjeen, jossa on punainen sinetti.

      Nainen puhkeaa itkuun, ja mies halaa tätä. Kohtaus loppuu, tulee yö, feidaus mustaan.

B)     Yöllä mies lähtee. Hänellä on päällään sotavaatteet ja selässä kivääri tms ase. Hän suutelee naista otsalle, ja lähtee.

C)     Aamun tullessa nainen herää, huomaa miehen lähteneen. Hän juoksee yöpaitasillaan kalliolle, missä näkee miehen soutamassa kohti fregattia.


4.      Odotus:
A)     Nainen itkee ja katsoo laivaa, kunnes se katoaa horisonttiin. Ensin näytetään, kuinka laiva kääntyy ja lipuu kohti horisonttia. Kun liikettä on jatkunut n. 20 sekuntia, aika nopeutuu, mutta kuva ’pysähtyy’. Feidaus kuvasta toiseen, kesto n. 8 sekuntia.

B)     Odotus jatkuu epätoivoisena. Hetken kuluttua nainen lähtee lahonneen puun luokse. Huomaa kaiverretut nimikirjaimet, hivelee niitä ja hymyilee. Hän pyyhkii kyyneleitä ja päättää odottaa kalliolla miehen paluuta katsoen tiiviisti suuntaan, jonne laiva katosi.


C)     Kohtauksia tulee muutama, kevät: lintuja ehkä, aurinkoista, yön ja päivän vaihtelua. Nainen odottaa, liikehtii melko eloisasti, sukii hiuksia ja heittelee kiviä veteen.

D)     Syksy, ilmat kylmenevät, sataa, tuulee kovaa, tulee pilviä ja kaikki synkkenee. Nainen muistelee nimikirjaimia. Hän katsoo taloa, joka näyttää hylätyltä. Ulkonäkö rapistuu.
E)      Talvi on pimeä ja pitkä, mutta kohtaus lyhyt. Nainen lysyssä, hiukset takussa ja tuulee. Tunnelma kaamea ja surullinen. Nainen alkaa muuttua kiveksi helmasta.

F)      Aamulla nainen sinnittelee vielä, mutta on jo melkein kokonaan kiveä. Hiukset ja kasvot ovat muuttumatta, zoomaus hiusten latvaan. Feidaus mustaan. Musta kestää noin 5 sekuntia, ja musiikki hiljenee.

5.      Loppukohtaus

Musiikki alkaa uudelleen alun teemaa mukaellen, feidaus mustasta ja kohtaus sama, mihin edellisessä jäätiin eli hiussuortuva, jo kivinen. Kun lähikuva muuttuu kokokuvaksi, huomataan, että nainen on kokonaan kiveä. Musiikki on suht rauhallista, surusävyistä.

Kuvakulma: kamera naisen takana, sama kulma kuin kohtauksessa 4. A).
Tuuli vierittää lehtiä ja heiluttaa heinää, ja samalla horisontissa alkaa näkyä laivan lippu. Mustaan feidaus.


6.      Lopputekstit

Lopputekstit aseteltu kuvan päälle. Kuvassa kivettynyt nainen ja laiva.
1 kommentti:

  1. Mun mielestä toi oli just hyvä noin. Pystyin jo mielessäni kuvittelemaan tuon kaiken.... vielä ku musat kuvioon niin avot.

    Annika

    VastaaPoista

Nimimerkkiä perään, anonymiteettiä ei tueta!